W poprzednim artykule wskazałam, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie osób z wrażliwą i skłonną do alergii skórą. Dziś przedstawię przykładowy jadłospis, który pozwoli przyrządzić z nich smakowite dania, wzmacniające odporność. Ich spożywanie poprawi kondycję twojej skóry i pozytywnie wpłynie na twoje samopoczucie.
Śniadanie: Bułka z hummusem i pomidorem
- 1 bułka bezglutenowa
- 3 łyżki ciecierzycy konserwowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ok. pół ząbka czosnku
- 1 pomidor
Ciecierzycę zmiksuj blenderem z oliwą i czosnkiem, dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Posmaruj bułkę pastą i połóż plastry pomidora. Bułki bezglutenowe mogą być przyrządzone z różnych mąk: kukurydzianej, jaglanej, gryczanej, najczęściej spotkasz bułki z mieszanki wielu mąk bezglutenowych. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego, który ma więcej kwasów tłuszczowych omega-3.
Drugie śniadanie: Koktajl z kiwi i szpinakiem na mleku migdałowym
- 1 kiwi
- 3 łyżki płatków jaglanych
- garść szpinaku
- 1 szklanka mleka migdałowego
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Dodatkiem do koktajlu mogą być orzechy (jeśli nie działają na ciebie alergizująco) lub wspomniany olej lniany – tłuszcz jest nośnikiem niektórych witamin, np. witaminy E która działa ochronnie na skórę.
Obiad: Gulasz wołowy z papryką i pomidorami, kasza jaglana
- 50 g kaszy jaglanej (pół torebki)
- 100 g wołowiny (polędwica lub inna chuda)
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 2 małe pomidory
- ½ małej cebuli
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- przyprawy: papryka słodka, oregano, czosnek, sól, pieprz
Staraj się zaprzyjaźnić z różnymi kaszami, szczególnie z jaglaną. Doskonale zapobiegają one zakwaszeniu organizmu, a w połączeniu z warzywami stanowią prawdziwą bombę witaminową.
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wołowinę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym, dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj odrobinę wody i duś mięso ok. 20 minut. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę oraz pomidory i duś wszystko do miękkości warzyw i mięsa (ok. 30 minut). Gulasz podaj z kaszą.
Podwieczorek: Wafel ryżowy z hummusem, papryka
- 2 wafle ryżowe pełnoziarniste
- 2 łyżki pasty z ciecierzycy, przygotowanej na śniadanie
- ½ papryki
Kolacja: Sałatka z łososiem wędzonym i oliwkami
- 50 g łososia wędzonego
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 1 pomidor
- rukola (lub inna sałata) do woli
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 bułka bezglutenowa
- zioła prowansalskie, sól
Łososia i pomidora pokrój w kostkę, oliwki przekrój na połówki. Wszystko wymieszaj z rukolą, polej olejem, sokiem z cytryny i dodaj przyprawy. Dzięki temu daniu twoja podrażniona skóra naprawdę powinna odpocząć. Kwasy omega-3 i witamina E zawarta w łososiu i w oliwkach pomogą ci załagodzić zaczerwienienia i podrażnienia.
Smacznego!