Czy zauważyłaś, że mamy coraz dłuższy dzień, a promienie słońca wpadają przez okno już z samego rana? Czy wiosenne przebudzenie dosięgło również i ciebie? Tak, nadszedł czas na przygotowanie ciała na wiosnę! Warto zatem dotlenić nieco skórę i dostarczyć jej więcej witamin i innych substancji aktywnych. Oto kilka produktów, które powinny ci w tym pomóc.
Jarmuż, szpinak
Będą stanowić doskonałą bazę do odżywczych koktajlów. Gdy połączysz je z owocami, awokado i sokiem z cytryny dostarczysz organizmowi porządną dawkę chlorofilu, który doskonale dotlenia skórę. Magnez zawarty w zielonych warzywach poprawi twoją pamięć i koncentrację. Możesz również przyrządzić z nich pesto i w tej postaci dodać je do makaronu. Jarmuż i szpinak kupisz na targu lub na bazarze – wówczas będziesz mieć pewność, że jest świeży i zawiera maksymalną dawkę witamin i przeciwutleniaczy. W supermarketach znajdziesz warzywa już poszatkowane i zapakowane.
Sok z buraka
Najlepszy będzie oczywiście świeży, przygotowany własnoręcznie w sokowirówce. Może krzywisz się na samą myśl, ale uwierz, że w połączeniu z pomarańczą lub jabłkiem i marchewką smakuje wyśmienicie. Zawarte w buraku fioletowe barwniki – antocyjany – to bardzo silne antyoksydanty. Mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają serce, poprawiają krążenie. Jeśli nie masz sokowirówki, sok możesz kupić w sklepie, np. w wersji kiszonej. Wówczas dostarczasz organizmowi także dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, które poprawią pracę jelit i wzmocnią odporność. Sok z buraka sprawdzi się doskonale, jeśli przed tobą nowe wiosenne wyzwania: treningi czy może bardziej intensywny okres w pracy.
Tej wiosny postaw na oczyszczanie zielonymi warzywami, świeżymi sokami z buraka i pomarańczy oraz na jaglany detoks i ciesz się powrotem siły i witalności.
Szczypiorek, pietruszka, kiełki…
…czyli kolejna porcja zielonych warzyw, które dodadzą ci energii i pomogą oczyścić organizm po zimowym letargu. Szczypiorek swój specyficzny zapach zawdzięcza związkom siarki. Między innymi właśnie dzięki nim zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie. Bogactwo witamin i składników mineralnych pozytywnie wpłynie na twoje włosy, skórę i paznokcie. Nie bój się używać szczypiorku – dodawaj go do past kanapkowych, jajecznicy i sałatek.
Pietruszka (zarówno natka, jak i korzeń) znana jest z właściwości oczyszczających i moczopędnych. Ponadto pozytywnie wpływa na układ krwiotwórzy – jest szczególnie wskazana, jeśli masz skłonności do anemii. Zawiera dużo żelaza, magnezu, potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Natkę możesz dodawać do koktajlów, a także past kanapkowych czy sałatek; z korzenia przygotujesz surówki lub wywar do zupy.
Kiełki zawierają wiele substancji odżywczych, gdyż to z nich powstaje dojrzała roślina. Znajdziesz w nich witaminy z grupy B, witaminę A, C, selen, magnez, potas, żelazo. Jeśli w zimie twoja dieta nie zawierała zbyt dużo warzyw to najwyższy czas uzupełnić niedobory. Kiełki możesz używać jako dodatek do kanapek czy sałatek. Najlepiej wyhoduj je sama – kiełki w sklepach są często wątpliwej świeżości, a z zastosowaniem kiełkownicy jest to naprawdę banalnie proste.
Kasza jaglana
Choć nie jest to typowy produkt sezonowy, właśnie wiosną kasza jaglana zasługuje na szczególną uwagę. Dlaczego? Z powodu jej odkwaszających właściwości. Jeśli na co dzień nie unikasz kawy, mięsa i słodyczy, to przy małej ilości warzyw i owoców w diecie twój organizm bardzo łatwo się zakwasza. W związku z tym mogą się pojawić objawy, takie jak przewlekłe zmęczenie, uczucie niewyspania (pomimo prawidłowej ilości snu), drażliwość, brak odporności na stres. Kasza jaglana może pomóc ci przywrócić równowagę i wejść z uśmiechem na twarzy w wiosenny sezon. Zawiera również witaminy z grupy B, żelazo, potas, cynk.
Jak przygotować smaczne danie z kaszą jaglaną? Jej uniwersalny smak sprawia, że możesz przyrządzić ją na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Wszystko jest kwestią odpowiednich przypraw. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pieczonym jabłkiem, cynamonem, kardamonem i jogurtem – to propozycja na pożywne śniadanie. Jeśli podasz ją z grillowanymi warzywami, a wszystko doprawisz czosnkiem, tymiankiem, czy curry – uzyskasz lekkie danie odpowiednie na obiad lub kolacje.
Tej wiosny postaw na oczyszczanie zielonymi warzywami, świeżymi sokami z buraka i pomarańczy oraz na jaglany detoks i ciesz się powrotem siły i witalności. Niech zdrowy uśmiech zagości na twojej twarzy 🙂